søndag 21. august 2022

Byggbrød blir bra nok uten lang elting i maskin

Etter anbefaling fra lokale fagfolk i Gudbrandsdalen, ble jeg anbefalt å teste Skjåkmjøl.
Dette er et sammalt byggmel som gir gode hverdagsbrød så lenge hvetemel hjelper til og hever deigen. Men hva er poenget med en bruksanvisning som krever elting av deigen i maskin i 20 minutter når brødet blir like bra med ganske kort og enkel håndelting?

Jeg fulgte oppskriften til punkt og prikke når det gjaldt ingrediensene. Jeg satt en settedeig som sto i kjøleskapet til neste dag. Men jeg nektet å elte hoveddeigen i maskin i 15-20 minutter dagen etterpå. Jeg nøyde meg med å vende melet i vannet inntil alt var vått. Det tok tre-fire minutter. Den åpenbare grunnen til at jeg gjorde det slik er at jeg ikke har kjøkkenmaskin. Den mer trassige grunnen er at jeg ikke pleier å elte brøddeig noe særlig, men jeg er nøye med at all det tørre blir vått. Så hvordan gikk det med mine brød som ble laget på trass? Slik ble de:



Jeg overså flere av de andre anbefalingene også:
  • Jeg droppet "2 minutter sakte elting og 2 minutter rask elting". 
  • Jeg knadde heller ikke deigen lett etter to timer, jeg bare slo ned deigen med slikkepotten. 
  • Endelig droppet jeg å forme fire emner før de ble lagt i formene, jeg bare gravde deigen ut og la den direkte i de smurte formene. 
  • Viktigst av alt - jeg lot brødene steke 20 minutter lengre enn oppskriften, totalt én time og fem minutter. De kunne forsåvidt godt ha stått lengre. 

Brødet ble kjempebra, både smak og konsistens fikk topp karakter i smakspanelet. Hvordan var dette mulig når jeg jukset meg gjennom oppskriften? 

Min teori er at fagfolk (bakere) er nødt til å forholde seg ganske strengt til daglige rutiner og at de må gjøre alt de kan for å sikre at store produksjoner med bakervarer gir et forutsigbart resultat. Derfor videreformidler bakerne mye tekniske finurligheter som vanlige folk bare kan droppe. Jeg synes ihvertfall at brødgleden blir mindre hvis brødene blir for kompliserte å lage. For meg er bakeglede blant annet ikke å bruke maskin. Men settedeig og langheving er bare fint.

Mitt neste prøveprosjekt blir å bake det samme brødet som jeg allerede har bakt, men jeg vil se hva som skjer hvis jeg erstatter 50 % av det fine hvetemelet med sammalt fint hvetemel. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar