fredag 14. oktober 2016

Derfor har brukte solbriller så lav verdi

Mange selgere (spesielt selgere av RayBan på Finn.no) tror at de kan få nesten full pris for et par brukte solbriller. Men de aller fleste opplever at de ikke lykkes med dette. Her er forklaringen:

Ekte versus replika

Å skille ekte RayBan fra falske, er nesten et eget fag. Når du skal gjøre kontrollen, må du gjennom en lang liste punkter, alt fra innpakning til neseputer. Når du først har sett og kontrollert en del solbriller blir kontrollen enklere, men det er de færreste som setter seg inn i alle detaljene. Konsekvensen er at markedet du selger til kan deles i to grupper: Den ene og suverent største gruppen kan ikke se forskjellene og kvier seg for å kjøpe brukte briller. Den andre lille gruppen kan se forskjellen, men de representerer altså et veldig lite marked.
Totalt sett er alle forfalskningene ødeleggende for bruktmarkedet. Fordi falske briller florerer, blir prisene påvirket negativt også for brukte, ekte solbriller.


Glass med riper er umulig å reparere

Brukte solbriller får gjerne bruksspor. Du vil se mange annonser hvor selgeren slår av litt på prisen fordi glasset har en større eller mindre ripe. Men de beste solbrillene har linser av glass med et eller flere lag beskyttelse og/eller filter utenpå. Når linsene får riper, er de umulige å reparere. Du kan google deg frem til noen tilsynelatende brukbare triks for å reparere linsene, men bare glem det: Har du kjøpt solbriller med riper kan du velge mellom to løsninger: Leve med briller med skader eller kjøpe nye linser på nett eller hos optiker. (Nye linser koster omkring halparten av prisen på nye solbriller.)
Dette forholdet betyr i praksis at briller med skadet glass er helt uinteressante for de aller fleste kjøpere.

Solbriller regnes som noe som er like intimt som klær

Når du kjøper brukte solbriller, er det naturlig at det følger med spor fra den forrige brukeren. Uten å gå i detaljer, er akkurat dette en negativ faktor for mange. Akkurat som med klær, er det slik at mange ikke vil ikke bruke briller som andre har brukt. Dette bidrar til å gjøre bruktmarkedet mindre.  En artikkel på Klikk.no gir et lite innblikk i problematikken.

Prisen du betaler i butikk er som regel høyere enn prisen på nett

En gjenganger når folk selger solbriller er at de refererer til en høy nypris. En selger kan vise til at solbrillene kostet kr 1 500,- i butikken, men så kan du kanskje få dem for kr 900,- på nettet. Da er det lite interessant at selgeren i sin tid måtte ut med kr 1 500,- . Det er laveste pris på nett (inkl. porto) som er gyldig referanse for beregning av pris på brukte solbriller. Forstår du ikke denne dynamikken, kan du egentlig droppe å forsøke å selge dine brukte solbriller.

Mange vil ha alt - både pusseklut, etui og kvittering

Har både pusseklut, etui og kvittering forsvunnet? Vel da har du et dårligere salgsobjekt enn ellers. Kvitteringen er ditt bevis for at brillene ikke er replika. Pussekluten og etuiet er verdifulle detaljer som mange kjøpere ønsker seg. Har du ikke disse detaljene, vil det påvirke prisen.


Slik selger du brukte solbriller:

  1. Selg solbriller i perioden fra april til august. Det er da de fleste har behov for solbriller og det er naturligvis også da etterspørselen er størst. 
  2. Ta mange og gode bilder. Husk bilder av tekst og tall på armen og ev. av kvitteringen. Husk at du ikke skal ta bilde av deg selv med brillene på. Dette distraherer kjøperne og svekker interessen for solbrillene. 
  3. Opplys om hvor du har kjøpt solbrillene. Dette er måten du beviser at brillene er ekte på. Opplys også om størrelser. Dette gjelder spesielt RayBan aviator som kommer i tre forskjellige størrelser. 
  4. Alle skader må beskrives presist. Har solbrillene "en liten ripe", så opplys om dette. Det blir ikke trivelig å utsette å opplyse om dette til du møter/sender til kjøperen.
  5. Slik setter du prisen: Finn laveste nypris på nett fra norsk nettbutikk inklusive frakt. Be om 50 prosent av denne prisen hvis du føler deg heldig. Be om 25-35 prosent hvis du vil ha et raskt salg. Er brillene 10-20 år gamle, er det etter min mening ikke grunnlag for å be om mer enn en hundrelapp eller to.
Generelt gjelder det samme ved salg av brukte solbriller som ved salg av alle varer du selger brukt: Selgere med anonym profil vil ha større problemer med å selge enn selgere med gode tilbakemeldinger, fullt navn og bilde. 



1 kommentar:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett